Искров пробва да събере кредит на доверие

Имитацията с уж подадената оставка от управителя на БНБ Иван Искров показва как той се опитва да си събере кредит на доверие и това е политически неприемливо. Така секретарят на Гражданския съвет на Реформаторския блок Гроздан Караджов коментира по БНР писмото на Искров до председателя на 42 НС Михаил Миков. В него той изразява „готовност за оставка“, ако парламентът избере негов заместник.

Очевидно гуверньорът, и не само той, през последните 7-8 години е обслужвал едни банки по-специално от други, каза Караджов, който отбеляза, че поведението на Искров може да се тълкува като „ако не ме освободите, значи ще се чувствам законно потвърден“ и неговата вина трябва да бъде категорично изяснена.

Според Караджов случилото се с КТБ е доказателство, че БНБ не си е вършила работата, системно и от много години и участието на Искров в този процес трябва да се изясни.

Относно задържаните до момента счетоводителки и касиер заради КТБ, той посочи, че на обществото се показва една фрагментарна картина, в която прокуратура, КТБ, БНБ показва своята част от пъзела, но целият не се вижда и ние не знаем колко достоверно е това.

Както стана ясно, прокуратурата използва двама от мениджърите на банката, които изведнъж се разприказваха как КТБ е раздавала кредити на… охранители и други дребни фигури. До момента обаче не е търсен мажоритарният собственик на КТБ Цветан Василев, който от средата на юни, непосредствено преди затварянето на банката, избяга в чужбина.

Това са гузни съвести, нямаме никакво основание да им вярваме и не бива да влизаме в този клюкарски тон и ще е зле обществото да се подхлъзне в тази посока, заяви секретарят на Гражданския съвет на Реформаторите.

„Не може сега изведнъж тези хора да перат съвестта си да ни показват своята версия. Още на протестите миналата година хората бяха наясно какво се случва там, спомнете си лозунгите… Това, което наричаме мафия – срастване на власт и политика в една и съща точка, наречена КТБ и контролирана от ДПС“.

В рамките на няколко управления банката е изпълнявала специална роля, тази специална роля е била контролирана от ДПС и около нея са се нароили няколко касиери – или консилиери – най-известният от които е Делян Пеевски, които са разпределяли порциите във властта, заяви Гроздан Караджов.

Според него този кръг най-вероятно готви нова схема, тъй като тази вече беше „осветена“. По думите му замисълът е бил, в създадената паника и суматоха около КТБ – с действията на прокуратурата и призивите за МВФ, банката да бъде фалирана по най-бързия начин и в тази връзка беше и първото изявление на БНБ. Как така толкова бързо го решиха – фалитът отнема твърде дълго време и дори за едно ООД с половин милион лева не може да стане толкова бързо, запита Караджов.

 

Advertisements

Отговори

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s