Пак ли Виденова зима?

От DW

В най-новата българска история има два зимни периода, кръстени на бивши министър-председатели: Лукановата зима от 1990-1991, когато липсата на реформи доведе до празни магазини и купонна система; и Виденовата зима от 1996-1997, когато в България беше регистрирана хиперинфлация, довела до масови протести.

В защита на работниците

„Не твърдим, че в България ще има хиперинфлация като през 1996, а че хората няма да могат да плащат сметките си заради прогресиращото обедняване“ – обясни за „Дойче веле“ Гроздан Караджов от Гражданския съвет на Реформаторския блок. По думите му, общото между 2013 година и Виденовата зима е не хиперинфлацията, а изнемогването от сметките и невъзможността да си изхраниш семейството. Караджов предполага, че прогресивното затъване в това състояние рискува да породи бунтове или спирала от държавни заеми, които да се използват за изхранване. „Заем за изхранване е страшен израз, дори не съм сигурен, че трябва да достига до слуха ни“, казва той.

Бившият депутат от левицата Кольо Парамов изненадващо споделя същата гледна точка. В телевизионно изявление Парамов изтъкна, че правителството явно не разбира в какво плачевно състояние е държавата. По думите му бюджетът на страната е сгрешен, както е сгрешена и „доходната матрица“, понеже постъпления в бюджета няма. Парамов, който в края на 90-те години беше главен ревизор на БНБ, определи като „пошла лъжа“ твърдението, че кабинетът може да осигури коледни надбавки и увеличаване на минималната работна заплата от 1 януари.

Сред десетте мерки, представени от Реформаторския блок, фигурира и следната: да се определи необлагаем минимум за работещите, на които в края на годината да се възстановява удържаният данък. Отделно финансистът Любомир Христов посочи, че хората трябва да бъдат защитени от произвола на банките. Което означава да се забрани едностранната промяна на лихвения процент по кредита, както и банките да доказват вземанията си в съда по общия ред, като всеки търговец.

Срещу привилегиите на работодателите

Според Реформаторския блок трябва да се приеме и нов Кодекс на труда, тъй като действащият е правен още по времето на комунизма и е бил „закърпван“ многократно. Но тъй като това е мащабно и отнемащо време начинание, експертите предлагат някои от особено належащите стъпки да бъдат въведени още сега. Например – да се възстанови равноправието и да се осигури възможност на работниците да запорират сметки на работодателя, ако той им дължи повече от две работни заплати.

„Не може да си европейска страна и работодателите безнаказано да не изплащат по 10-12 работни заплати“, твърди Гроздан Караджов. „Това нарушава нормалния ритъм на живот на хората. Навсякъде по света има равноправие в това отношение. А у нас могат да се запорират сметките на всеки длъжник, освен на работодателите.“

Друго предложение предвижда облекчаване на предприемчивите хора, които искат да имат малък бизнес. В момента те са блокирани от десетки изисквания на държавната администрация, които трябва да се изпълнят, за да се получи някое разрешително. „Предлагаме да се въведе режимът на унифицираните изисквания, публикувани в единен документ, както и режимът на така нареченото „мълчаливо съгласие“ на държавата. Т.е. ако решите да започвате малък бизнес, трябва да отговорите на всичките многобройни изисквания „на честна дума“ и да уведомите администрацията, че сте стартирали бизнеса, след като сте сметнали изискванията за изпълнени. И вече ако при извършването на проверка се окаже, че не е така, ще се плаща глоба. Разработили сме и план за това как да предотвратим корупцията в тази схема“, уточнява Гроздан Караджов.

0%BA-%D0%BB%D0%B8-%D0%B2%D0%B8%D0%B4%D0%B5%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B0-%D0%B7%D0%B8%D0%BC%D0%B0/a-17136779

Advertisements

Отговори

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s